Huomaan vaatekaappini väristyksen muuttuneen asuessamme Espanjassa nyt kolmatta vuotta. Täällä käytetään värejä ja kuoseja rohkeasti.
Huomaan myös, että jotkut täällä käyttämäni vaatteet eivät olisi soveliaita Suomessa joka paikassa. Helle ja lämpö kun muuttaa asujen tarkoitusta ja tyyliä.
Eri kulttuurit muokkaavat, muuttavat, avartavat ja opettavat. Siihen kuuluu myös asusteet, pukeutuminen ja kotien sisustuskin.

Väreillä on voimakas vaikutus ihmismieleen ja tunteisiin. En lakkaa miettimästä Suomen katukuvaa. Harmaata, mustaa, beigeä. Kun valokin on siellä valju ja värit haaleat, eikö olisi piristävää ja voimaannuttavaa käyttää vaatteissa edes värejä?
En lakkaa miettimästä, kuinka aikanaan inhosin itse tiettyjä värejä. Vierastin tiettyjä sävyjä. Voin sanoa jopa kokevani häiritseväksi tietyn värisen ympäristön. Silloin uteliasuuteni otti vallan ja halusin tutkia mielialaan vaikuttavien värien syitä. Halusin vapautua väristressistä ja päästä iloitsemaan kaikista sieluni väreistä.

Sanotaan, että vain noin 20 % ihmisistä tekee arjen värivalinnat tietoisesti. Muutoin siis alitajunnallisesti.
Värien näkeminen alkaa aina fyysisenä kokemuksena. Jos keho ja mieli eivät ole vahvassa yhteistyössä, tämä tapahtuu tiedostamatta.
Näköaistin välittämät tiedot väreistä siirtyvät aina aivoihin ja aikaan saavat emotionaalisen reaktion. Tämä aivojen osa säätelee myös aineenvaihduntaa, nukkumista, käyttäytymistä ja jopa ruokahaluamme. Näiden reaktioiden vuoksi soveltava väripsykologia voi kertoa värien vaikutuksesta ajatteluun, tuntemuksiin ja käyttäytymiseen.

Väreillä on toki kulttuuriin perustuvia opittuja mielleyhtymiä. Ja nykypäivänä altistumme trendeille ja muille mainonnan, sosiaalisen median ja internetin kautta eteen tuleville värivaikutuksille ja – mieltymyksille.
Elämänkokemuksemme vaikuttavat toki myös vahvasti värien näkemisen aiheuttamiin tunteisiin.

Tiettyjen värien ja sävyjen karttaminen kertoo meissä sisällä olevaisen tarvitsevan enemmän tilaa tai lisää huomiota. Vapaa ihminen on vapaa nauttimaan kaikista väreistäkin.
Mitä enemmän pidämme väreistä, sitä enemmän voimme ilmaista sisäistä olemustamme.

Ihmismieli on rakennettu niin, että väreillä voidaan siihen vaikuttaa. Siksi luonnossa, puutarhoissa ja metsissä voimaannumme.
Värimaailma on tunnustettu ja tehokas markkinointivälinekin, sillä juuri väreillä vaikutetaan suurimman osan meistä ostopäätöksiin. Väreillä voidaan vaikuttaa keskittymiseen, oppimiskykyyn, vahvistumiseen, parantumiseen, nälkään, stressiin….
Värien ja ihmismielen välisen yhteyden ymmärtäminen on huikea asia. Siksi on tärkeää tiedostaa itseensä vaikuttavien värien syyt.
Onko sinulla stressiväri tai väristressi?

Jos sinun pyydetään valitsemaan nyt 30 väriä, mitä ne ovat? Jos maalaisit ne esille, voisit nähdä niiden sopusoinnun tai ristiriitaisuudet. Suosittelen tekemäänkin sen. Voisit nimetä niistä muodostuvan sielunmaiseman. Voisit oppia itsestäsi ja elämästä uutta.

Minkä väristen lasien läpi katselemme maailmaa?
Toivon, ettei se olisi stressiväri, vaan levon ja ilon ja vapauden väri.
Sillä värit on elämän tanssi, johon aivosi ja muu maailma sinua kutsuu osallistumaan. –Sara Garanty