Jokaisen kulttuurisen tavan taustalla on usein olemassa hyvin erityinen joukko historiallisia olosuhteita. Ne ovat muokanneet arkemme ja niitä noudatamme, usein miettimättä tapojen syntyjä sen enempää. Se on vain tuttua ja suosioksi havaittua.

Joskus kuulee kuvausta Espanjasta polttavasta auringonpaisteesta, jossa laiskana maataan ja jossa kaikki nukkuvat keskipäivätorkkuja olkihattu päässään viinirypälepergolan alla viettäen siestaa.
Tavan taustalla on kuitenkin sisällissodan jälkeinen tiukka aika. Silloin oli yleistä, että ihmiset tekivät kahta työtä elättääkseen perheensä – aamuvuorossa ja iltavuorossa. Parin tunnin tauko välissä antoi heille mahdollisuuden latautua hieman ennen seuraavaan työhönsä tai vain siirtyä paikasta toiseen.

Espanjalaiseen elämäntapaan kuuluu yhäti päivän kuudentena hetkenä alkava siesta, pitkä perhelounas ja päivän lepohetki, jopa päiväunet. Siestan aika on edelleen kuumin aika päivästä klo 14-17.
Kaupoissa ja yrityksissä olevat sulkevat ovensa ja kaikki suuntaavat silloin vapaalle. Koska ravintoloille tämä on taloudellisesti hyvä hetki, onkin ravintoloitsijoiden iltapäivätauko usein hiukan myöhemmin, klo 17-20.

Vuonna 2016 oli täällä tehty tutkimus, mikä osoitti 58 prosenttia espanjalaisista viettävän siestaa päivällisen merkeissä, kun taas 18 prosenttia nukkuu silloin nokoset vähintään neljänä päivänä viikossa. Toinen 16 prosenttia nukkuu 1–3 päivänä viikossa ja 8 prosenttia vielä harvemmin. Siestan aikana ei saakaan soitella musiikkia tai elämöidä uima-altaalla.

Siesta tuo työturvallisuutta ja työviihtyvyyttä, sillä kuumimman ajan levänneenä jaksaa työskennellä pidempään viilenevässä illassa, jolloin ihmiset liikkuvat taas enemmän. Tosin maan työaikalakikin määrää, että on oltava tauko, sillä kaupat ovat saaneet olla auki vain 72 tuntia viikossa.
Siesta on hyvä pitää mielessä, kun suunnittelee matkaa tai retkiä tänne suuntaan, varsinkin Etelä-Espanjaan tai pikkukyliin. Suurimmissa kaupungeissa siesta on pikkuhiljaa lyhenemässä tai jopa poistumassa, kun kauppojen aukioloaikarajoitus on muuttunut 90 viikkotuntiin.

Siestakulttuuri vaikuttaa siihen, että illallinen nautitaan espanjalaisittain vasta iltakymmeneltä ja perheet isovanhempineen sekä pienine lapsineen ovat ravintoloissa nauttimassa rauhallista ateriaa usein pitkälle yöhön. Tämä ei olisi mahdollista ilman päivän paussia.

Olen vakuuttunut, että siesta on yksi tekijä iloisen, pitkän ja terveen elämän salaisuuksista täällä.
Onhan tutkittukin, että ihmisellä olisi geneettinen taipumus pitää siesta. Kuunnellen omaa kehoa, useimmat ottaisivat torkut keskellä päivää mikäli se olisi mahdollista. Päivällä useimmilla ihmisillä ilmenee yleisesti väsymystä ja tarkkaavaisuuden heikkenemistä.
Ja onhan tutkimustuloksia lepohetken vaikutuksesta sydämen ja muistin terveydelle, sekä stressin, liikenneonnettomuuksien ja työtapaturmien vähentymiselle.

Siestan vietossa ei ole vielä onnistuttu suomalaisittain täällä. Ikään kuin se olisi hyvää aikaa hukkaan – ajattelee suomalainen työorientoitunut suorittaja, joka uhraa elämänsä yhteiskunnalle unohtaen oman hyvinvointinsa. Siesta on hyvää aikaa käyttää suunnitteluun, materiaalien valmistamiseen, kirjoittamiseen, laskujen maksamiseen, leipomiseen, käsitöihin, pihahommiin, siivoamiseen….. Voi meitä suomalaisia!

Jos jotakin haluan oppia täältä, jos jotakin muuttaa itsessäni, niin vahvempi ajattelutapa. Ajattelutapa, että lepo ei pidä olla tabu, ikään kuin laiskuuden synonyymi. Lepo on ihmisen polttoaine.
Joka nukkuu pitkään tai puolelle päivin on kulttuurissamme saamaton ja vastuuton. Joka istuskelee puistonpenkillä juttelemassa niitä näitä on työtön tai syrjäytynyt. Nukkuminen ja oleskelu on siis paha tapa.
Toinen kärsii syyllisyyden tuskia siitä, että tekee vain kuuden tunnin päiviä. Hän on siis laiska. Nämäkin juontavat juurensa jostain.
Tahdon katkaista nämä juuret ja juuresta kasvavat monivuotiset vesat.

Riittävä lepo sekä rento aika rakkaiden kanssa on yhteydessä hyvään oloon, mielen terveyteen, energiaan, jaksamiseen, iloon, elämän mielekkyyteen. Niiden puute yhteydessä väsymykseen, masennukseen, apatiaan, riittämättömyyteen, korvikkeisiin, jopa itsetuhoisiin ajatuksiin. Tiedämme nämä, mutta emme voi kuunnella. Ei meidän anneta kuunnella. Vai emmekö uskalla kuunnella.
Tyytyväinen ja levollinen mieli on tarkoitettu kaikille. Ja onnellinen ja terve työntekijä on huomattavasti edullisempi ja turvallisempi vaihtoehto, kuin loppuun ajettu.
Siesta saa hyvälle mielelle! Siestaan ei kuulu syyllisyys!
Jep jep. Kiitos!
Jeps! Kiitos myös. 🙂 Leppoisia päivän hetkiä sinne!