Semana Santa on espanjalainen pääsiäisviikko ja kahdeksan päivän loma-aika. Pyhäviikko alkaa palmusunnuntaista ja päättyy pääsiäissunnuntaihin. Maa hiljenee, koulut ja kaupat sulkeutuvat.
Pyhä viikko on aikaa, jolloin espanjalaiset omistautuvat rukoukselle ja pohdinnalle siitä, kuinka Jeesus Kristus päätti ottaa ihmisten paikan ja saada rangaistuksen vapauttaakseen koko ihmiskunnan syyllisyydestä, häpeästä ja rangaistuksesta. Usealla paikkakunnalla tämä on hiljainen viikko.

Semana Santan ajaksi on täällä Andalucian alueella julistettu Malaga, Sevilla ja Granada pyhän matkailun kohteiksi. Malagan kulkueet ovatkin kuuluisia ja suosittuja koko maan mittakaavassa, niihin kun kuuluu erikoisesti ja eritavalla pääsiäisen iloa ja hurmaa.
Juhlallisesti soittavien soittokuntien torvimusiikki kantautuu kortteleiden ja kilometrien taakse. Kulkueet ovat täynnä väriä ja majesteettisuutta. Tämä on erityinen festivaaliviikko eteläisessä Espanjassa kynttilöineen, suitsukkeineen, flamenco-säkeineen, lauluineen, iloineen ja kulkueineen.
Viikon aikana todella juhlitaan, kuinkas muuten. Olemmehan Etelä-Espanjassa. Nyt juhlitaan syyllisyyden poistamista.

Missään ja milloinkaan en ole nähnyt näin suuria lavasteita, somisteita, esityksiä, fanfaareja ja soittokuntien esityksiä. Joka päivälle omanlaisensa.
Musiikilla, symboleilla, vaatteilla, veistoslaveteilla ja suurilla kuvilla osoitetaan kunnioitusta jokaisen espanjalaisen kaupungin kaduilla. Koko kaupunki on kokoontunut katujen reunoille. Kulkueet kestävät päivittäin jopa puoli päivää liikkuen hitaasti kaduilta toisille.

Kaikki tämä juontaa barokin ajoilta ja sieltä asti rekvisiittaa onkin kerätty ja säilytetty. Aistit sen. Barokkimainen suureellisuus, ylenpalttinen koristeellisuus ja intohimoinen äärimmäisyys luo vaikuttavaa draamaa.
Vaikka et uskonnollisista aiheista välittäisikään, tämä on koettava. Se menee ihona alle ja sisimmän syvyyksiin.

Eri kirkkojen veljeskunnat kantavat suuria kuorma-auton pituisia “pasoja” eli lavetteja, jotka saattavat painaa jopa yli 5000 kiloa. Yhtä tällaista pääsiäisen kertomuksen kohtausta kuvaavaa lavettia kantaa monta sataa henkilöä. Sen päällä on monta metriä korkeita veistoksia kustakin Jeesuksen viimeisten päivien teemoista erikseen eri päivinä. Ne ovat espanjalaisten taiteilijoiden, kuten Gregorio Fernandezin, Juan de Mesan, Martínez Montañésin tai Mariano Benlliuren luomia taideteoksia.
Jo näissä yksistään on ihmeteltävää ja hurmioitumisen aihetta.

Yhteinen piirre Espanjassa tällä pyhäviikolla on myös nazarenon eli niin kutsuttu rangaistusviitan käyttö. Eri päivinä ja eri kaupungeilla on omat tarkat värinsä syyllisyysviitoihin.
Vieraan silmiin kaavut näyttävät ikään kuin haamu-asuilta hiippoineen ja pienine silmänreikineen. Tämä vaate koostuu tunikasta ja hupusta, jossa on kartiomainen kärki. Niin lapset kuin aikuisetkin omistavat sen ja pukeutuvat niihin liikkuessaan ulkosalla tällä viikolla.
Kaavut kuvastavat syyllisyyttä pahoihin tekoihin sekä Jeesuksen ristiinnaulitsemiseen ja samalla piiloutumista. Pietari kun pelkäsi joutuvansa myös vangittavaksi ja kuolemaan yhdessä Jeesuksen kanssa, jos tunnustaisi olevansa hänen ystävänsä. Hän kielsi Jumalansa ja itki katkerana sitten syyllisyyttään.

Syyllisyys on ihmiskunnan kirous. On toimittu väärin tai ei ole kannettu vastuuta itseä ja muita kohtaan. Syyllisyys tekemättä jättämisistä taikka jostain teosta heittää varjon, taakan, kuin kaavun, yllemme.
Syyllisyys on jatkuvaa riittämättömyyden tunnetta, pelkoa ja tyytymättömyyttä, joka rajoittaa elämää. Siitä ei pääse eroon vain pyytämällä anteeksi. Ei riisumalla kaavun pois.
Syyllisyydestä irti pääsemiseksi vaatii katsoa omiin arvottomuuden, huonouden tai häpeän tunteisiin ja niiden juuriin. Tavoitteletko täydellisyyttä, oletko ylihuolehtivainen, vai koetko itsesi arvottomaksi? Hyvitteletkö ja pehmenteletkö asioita, ettei sinuun petyttäisi? Oletko joutunut ottamaan vastuuta liian nuorena liian paljon, taikka onko vihan tunteita tukahdutettuna sisällesi? Kenties syyllisyys kumpuaa jostakin toisen ihmisen elämänkohtalosta tai yleismaailmallisesta pahasta olosta?
Syyllisyyteen on niin kovin monia syitä.

Tapana täällä katolisilla on myös vierailla viikon aikana seitsemässä eri kirkossa kiittämässä Jumalaa syntien sovituksesta. Luku seitsemän viittaa jatkuvaan. Se symboloi Jeesuksen opetusta anteeksiannosta. Anteeksiannossa on ilo elää. Siihen ei kuulu itsesyytökset. On jatkuva anteeksianto ja vapaus.
Pääsisäissunnuntaina syyllisyyskaavut vaihtuvat valkoisiksi kaikkialla. Syyllisyys on poissa. Kaikki, mikä painoi, on sovitettu. Anteeksiannettu. Hyvitetty. Unohdettu. Se on pääsiäisen sanoma.

Syyllisyydestä vapautuminen auttaa kasvamaan elämän täyteyteen. Älä siis enää pienennä itseäsi. Älä anna muiden enää käyttää kateutta, valtaa tai syytöksiä sinuun. Olet vapaa!
Menneisyys ei sanele tätä hetkeä. Menneisyydellä ei ole valtaa huomiseen, kun elämme anteeksiannossa, puhtaassa rakkaudessa.
Olet vapaa tekemään valintoja ja asioita, joihin sydämesi sinua kutsuu. Löydä se elämä, josta iloitset ja jossa vapaus on levollista iloa yhdessä tyytyväisyyden kanssa.