Kylmähkö viikko ( espanjalaisittain +16c on kylmää) on mennyt menojaan ja lähdimme moottoripyöräajelulle Pizarran pientä valkoista kylää kohti. Se sijaitsee noin kolmenkymmenen kilometrin päässä Malagasta sisämaan suuntaan, Guadalhorcen laaksossa, 350 metriä korkean Sierra del Hachon juurella.


Alueen on kuuleman mukaan ensimmäiset ihmiset asuttaneet vuonna 1433 ja se on ollut piilopaikkana kreiveille ja hallitsijoille useissa maan historian ristiriitaisissa tilanteissa. Tämä on edelleen suurelta osin yhä rauhallista, auringon paisteessa kylpevää viljelijäyhteisöä.

Hermanas de la Cruzin luostarin loi tänne Pizarran kunnan perustaja, Puerto Hermoson viides kreivi. Täällä sisaret huolehtivat sairaista ja köyhistä. Yhäti kylä on hyvin katolinen.
Castillejos de Quintana -kukkulalla on arkeologinen alue, josta on löydetty vanhoja asuntoja ja hautoja Mozarabin ajalta. Essihistoriallinen nekropoli ja roomalainen kylpylä, joka tunnetaan myös nimellä “El Bañadero de la Reina” , Kuningattaren kylpy, odottavat täällä myös.

Leirintäalueella voit majoittua, nauttia hiljaisista maisemista (kesäkaudella uima-altailla), etsiä upeita polkupyöräreittejä tai osallistua vaikka motocrossikisoihin.
Pizarran yläpuolella korkeimmalla vuoren rinteellä näkyy jo kaukaa El Santo-patsas. Muita ihmisen rakentamia nähtävyyksiä tässä paikassa ei olekaan. Historian mukaan tämä patsas on kolmas. Ensimmäinen on pystytetty sata vuotat sitten. Edelliset on tuhottu ja rikottu sisällissodan aikana.
Patsas on rakennettu muistuttamaan puhtaasta sydämestä. Hahmolla auringonsäteet heijastava sydän, pronssia.
Tämä onkin suosittu pyhiinvaelluskohde. Korkealle kavunneet tekevät ristinmerkin rintaansa patsaan juurella ja palaavat alas arkeensa. Liekö puhdistuneina – armoa tai puhdasta omaatuntoa pyytäen ainakin.


Kulkupeli kannattaa jättää alas kylään ja valita helppo kävelyreitti ylös vuorelle. Raja Anchan virkistysalueelta pääsee mukavasti rinnettä ylös tai vaihtoehtoisesto kivikkoista autotietä. Matkaa ylös vuorelle on kolmisen kilometriä, mutta se ottaa parisen tuntia. Maastoreitin voi valita 11 kilometriseksikin ja kokea vuorten kasvitieteellinen houkuttelevuus – runsaat aromaattiset lajit, kuten rosmariinit, timjamit, laventelit, kamomillat tai salviat.
Jos kaipaat rauhaa ja retkeilyä vuoren rinteillä kauniista näköaloista nauttien, lähde Pizarraan. Ylhäällä olet todellakin kaiken yläpuolella. Jopa omien ajatustesi.


Pizarra tarkoittaa sinertävän mustaa liuskekiveä, myös liitutauluna käytettyä kirjoitusalustaa. Sitä nämä vuorenrinteet ovat täynnä. Kivet kätkevät näkymättömällä tavalla eteesi mykistäviä tarinoita ja pienentävät sinut maailman tilanteista luottavaiseksi kulkijaksi kaiken suojassa.

Suomalaisen suussa “pisara” tarkoittaa tippaa, pientä määrää. Pieni onkin se olo, kun katselet ylhäältä kaiken olevaisen yläpuolelta ihmiselämää. Asiat saavat oikeat mittasuhteensa ja ilo palaa katseeseesi.
Pisara voi kuitenkin joskus olla se suurin ja ylimääräisin. Yksi pisara väärään aikaan voi painaa koko ihmisolon täysin alas.
Murtunut, itkevä nainen patsaan juurella. Yhteistä kieltä meillä ei ole keskustella. Kosketan olkapäätä, osoitan välittäväni, ottaen osaa suruun. Ja hän tekee ristinmerkin hymyillen.
Tarvitsemme vain sydämen. Ei pronssista, ei vaskista Vaan elävän, koskettavan.