Andalusian Torremolinoksessa on krokotiilipuisto, jossa asustaa reilut 50 krokotiilia ja yksi alligaattori. Crocodile Parkissa näet myös maa-ja vesikilpikonnia kymmenittäin, piikkisikoja, käärmeitä ja muita matelijoita.
Alue on ihana, sillä se on kokonaan ulkosalla. Voit istahtaa viettämään päivää puutarhassa tai kahvilassa. Itse eläinten ihmettelyyn saa humpsahtamaan tunteroisen kaksikin. Sisäänpääsymaksu on kympin ja kahden hujakoilla, riippuen oletko lapsi, aikuinen, perhe vai koululaisryhmä.
Oli erikoista kuulla ja nähdä krokotiilien elintavoista ja käyttäytymisestä. Ne todellakin voivat olla kaksi vuotta täysin syömättä, sillä niillä on pyrstössään suuret proteiinivarastot.
Jos näet krokon suu ammollaan, se vilvoittelee itseään – kuten koira läähättäessään kieli ulkona. Eläimenä se on vaihtolämpöinen ja tarvitsee paljon lämpöä pystyäkseen elää ja liikkua.

Krokotiilien kyhmyrät, sarveiskilvet ovat luuta. Niiden koskettaminen antoi ymmärrystä, miten ne todellakin suojelevat sitä muilta eläimiltä ja ja se on voittamaton uhkille. Hauskaa oli kuulla, että aivan samanmoista oli muinoin dinosauruksilla selän harjanteet. Ja onhan krokotiili niiden sukulainen.
Aikuinen krokotiili oli 7 -metrinen. Puolivuotiaat sen sijaan metrin mittaisia. Kuoriutuessaan munasta ne ovat 15 cm kokoisia.

Eläintenhoitaja kertoi, kuinka saasteet, säteilyt ja ilmaston lämpötila voi muuttaa krokotiilien genetiikkaa niin, että vaikka poikanen syntyisi naaraana, se voi ympäristötekijöiden vaikutuksesta muuttua urokseksi. Uskoako tuota, ja jos uskoo, niin miksei se voisi olla syy ihmislastenkin muuttuneisiin tuntemuksiin kehostaan ja olemuksestaan….
Erityisen mielenkiintoista oli kuulla tämän mietiskelevän matelijan silmissä olevan kolme silmäluomea. Yhdet niistä on läpinäkyviä, joiden avulla elukka voi piileskellä vedenpinnan alla ja nähdä täysin vedenpinnan yläpuolella tapahtuvaa, hyökäten siten saaliinsa kimppuun äkkiarvaamatta. Tuo kalsea katse!

Kestävästä sadonkorjuusta, säännellystä kaupasta ja koulutuksesta on tullut arvokas osa krokotiilien suojelua. Maailmanlaajuisesti on olemassa useita ohjelmia, jotka tarjoavat kannustimia ja taloudellisia etuja eri yhteisöille, jotka suojelevat krokotiilien aitoja elinympäristöä.
On kuitenkin hurjaa saada tietää, että kaupallinen tuotanto perustuu vankeudessa tapahtuvalle jalostujkselle ja se tuottaa vuosittain 800 000–1 000 000 laillista krokotiilinnahkaa kansainvälisille markkinoille.

Krokotiilitarinoissa ne nielevät prinsessoja. Sen voikin uskoa, kun näkee niiden suuren kidan ja kurkun aukeavan. Monissa afrikkalaisissa kulttuureissa krokotiili on voiman ja viisauden symboli. Ne edustavat taistelutahto ja kestävyyttä. Ne eivät kahden vuoden kuivuudessa ja vaikeissa olosuhteissa anna periksi vaan selviytyvät. Jossain kulttuureissa niitä pidetään vesien suojelijoina.

Eläintenhoitajan tarina egyptiläisestä krokotiilista saa mietteet heräämään. Siinä krokotiilipäinen nainen oli sotien sankari, Niilin hedelmällisyyden tuoja ja elämänvoiman synnyttäjä.
Kuinka ihminen onkaan kautta aikain etsinyt selityksiä ja kaivannut yliluonnollista suojelijaa elämälleen. Hakenut luonnosta voimaa ja kokenut sitä elämistä. Oman lajinsa kalseat katseet ja kovat, kiviset sanat ovat ohjanneet etsimään jotakin alkukantaista.
Luonnosta me olemme erkaantuneet hyvin kauas. Siitä suurin osa pahoinvoinnistamme johtuneekin. Ravinnon köyhyys, kehon vaivat, sielun tyhjyys ja stressi.
Luonnon helmassa ahdistus helpottaa, sanoo moni. Metsän rauha, meren aaltojen hyväily ja puutarhan kauneus toimivat mielen rauhottajina ja selkeyttäjinä. Liikkuminenkin on meillä vähentynyt hurjasti, jos miettii luonnossaeläviä heimoja ja kaupungin toimistotyöntekijää. Luonnossa liikkuminen tekee niin hyvää keholle ja sielulle.

Espanjassa eläessä sitä huomaa ajattelevansa, kuinka vitamiinivajeessa Pohjolan perillä sitä elikään. Täällä ulkona kokovuotinen D-vitamiiniannostus ja pihapuiden hedelmien täyspitoisuus ei voi olla vaikuttamatta hyvällä.
Voihan luonnosta erkaantuminen johtaa kulttuuriseenkin vieraantumiseen, tai sosiaaliseen eristäytyneisyyteen, yksinäisyyteen tai terveyspulmiin. Kaikkeenhan se vaikuttaa, sillä meidät on luotu elämään luonnossa ja siitä nauttien, sitä suojellen ja siitä hyötyen.
Ihana on lukea tutkimuksia, kuinka luonnossa liikkuminen vaikuttaa ihmiskehoon kokonaisvaltaisesti. Mikä jottei, sillä Luoja tiesi, mikä meille on parasta.

Krokotiilien kalsea katse saa ymmärtämään, että ympäristöllä on meihin jokaiseen todellakin vaikutusta. Nämä krokotiilit eivät ole aidossa elinympäristössään.
Mikä on sinun elinpiirisi vaikutus sinuun? Olisiko syytä päästä pois aituuksista, luonnottomista ympyröistä ja nykyhetken ympäristön negatiivisilta vaikutuksilta?
Päästä elämään siellä, mihin sinut on alunperin luotu ja tarkoitettu. Löytää takaisin ja löytää oma itsensä. Se iloinen, kepeä ja onnellinen sinä, jonka sielu ja keho, mieli ja kroppa voi hyvin!
Kevätauringon säteitä elämääsi!
- Hiljentyminen ja levollisuus
- Ihmissuhteet ja rajat
- Luovuuden ilo
- Tietoisuus ja voima
- Toivo ja elämänjano
- Tunnemaailman tasapaino
- Unelmat ja ihmeet