Olemme olleet juhannuksen aikaan Suomessa, joten Espanjan suuri keskikesän juhlinta on vielä kokematta ilotulituksineen, tansseineen ja kokkoineen. Iloa on paljon ja kansa juhlii yhdessä perheinä, raittiisti. Juhlimistavat vaihtelevat alueittain – innokkaimmat juhlijat löytyvät Andalusiasta, Valenciasta ja Galiciasta.
San Juan – juhlaan liittyy heillä myös paljon erilaisia veteen ja tuleen liittyviä rituaaleja -puhdistumiseen, parantumiseen ja uuteen onneen liittyviä uskomuksia. Nuotiossa poltetaan symbolisesti pois vanhan vuoden pahuus sekä pelot kirjoitettuina paperille ja nuotioiden yli hyppimällä poistuvat niistä koituneet ongelmat.
Keskiyöllä käydään uimassa ja puhdistautumassa näin vanhoista huonoista ajatuksista. Osa ui kokonaan, vanhemmille ihmisille riittää jalkojen, kasvojen ja käsien pesu. Aaltojen yli hyppivät hedelmällisyyttä toivovat naiset.

Kuten Suomessa muinoin, Espanjassakin kerätään keskikesän yrttejä. Naiset tekevät niistä taikatuoksun, jolla pesemällä puhdistetaan ja rauhoitetaan mieli.
Juhlista kotiin tullessa kirjoitetaan sekä rakkauteen liittyviä toiveita että yleisiä toiveita tyynyn alle. Espanjalaisiin juhannusperinteisiin kuuluu vielä nukkuminen juhannusyön yli kolme perunaa tyynyn alla. Niistä yhden kuuluu olla kuorittu, toisen merkitty ja kolmannen kokonainen ja kuorimaton.
Aamulla käsi laitetaan tyynyn alle ja valitaan yksi perunoista sokkona. Tällä tavoin määritetään, millaista tulevaisuutta on luvassa. Kuorittu peruna symboloi huonoa onnea, merkitty peruna sekä hyviä että huonoja hetkiä ja kuorimaton peruna hyvää onnea.

Espanjassa juhannus on aina samaan aikaan. Alicanten juhannus on kenties koko Espanjan kuuluisin ja juontaa juurensa vuoteen 1928. Se tiedetään suurista patsaista, jotka ovat varsinaisia taideteoksia ja joiden polttaminen tunnetaan nimellä cremá. Ensimmäisenä sytytetään ”virallinen nuotio” kaupungintalon aukiolla ja komeimpana palkittu patsas palaa illan viimeisenä.

“Juhannuskokkoja” Espanjassa. Kuva: Wikimedia
Costa del Solilla järjestetään ulkoilmakonsertteja ja livemusiikkia muun muassa Málagan rannoilla, sekä Torremolinoksiessa, Benalmádenassa ja Fuengirolassa kaikkien rantaravintoloiden läheisyydessä. Myös Marbellassa ja Esteponassa voi löytää upeita rantamusiikkijuhlia.
Granadan Lanjaronin kylässä on kaikilla hauskaa, kun keskiyöllä käynnistyy vesisota. Tunteroisen ajan paikkakunnan asukkaat ja vieraat kastelevat toisiaan niin vesiletkuilla, ämpäreillä, vesi-ilmapalloilla kuin vesipistooleillakin.

Uskomuksia. Taikauskoa. Uskoa. Yhteyttä.
Uskoa, jonka mukaan ihmisen ja yhteisön elämässä sekä luonnossa ilmenee yliluonnollisia voimia, joihin pieni ihminen voi vaikuttaa esineillä, rituaaleilla, sanoilla.
Epävarmuus, pelot ja vaarojen aistiminen laittaa pienen ihmisen tekemän jotain saadakseen turvaa, toivoa, lupausta. Ikään kuin varmistaakseen onnen ja hyvyyden.
Jokin meissä uskoo suurempaan voimaan ja maailmankaikkeuden kannattelijaan.
Jokin meissä tietää olevan pahuuden ja hyvyyden voimat.

Tutkimukset kertovat, että pienet lapset uskovat yliluonnolliseen. Heidän aivoissa toimii vaistonvarainen todellisuuden selittäminen uskon kautta. Heidän käsityksensä todellisuudesta on yhtä elottomien, elollisten ja mielellisten asioiden ominaisuuksien kanssa. Kun kasvamme, meidän annetaan ymmärtää viisautta, joka erottelee nämä toisistaan.
Eräs vanha ajattelija sanoi kerran, että lasten kaltaisten on yliluonnollinen maailma. Että vain lasten kaltaiset saavat kokea ihmeitä. Että lasten tulee sallia uskoa, ja ettei heitä pidä estellä siinä. Ja että meidän tulisi ottaa mallia lapsista – sillä heidän intuitionsa kertoo todellisuuden merkityksistä.

Moni on hukannut lapsen mielen. Moni voi pahoin pelkän rationaalisen ajattelunsa kanssa. Osa elämän kokonaisuudesta jää saavuttamatta. Kokematta. Elämättä.
Ihminen on kompastunut omaan viisauteensa. Kompuroi olettaessaan aikuisten tietävän, kuinka elämää eletään. Ikä väheksyy nöyryyttä. Yleiset ajattelutavat luovat tyhjyyttä.

Jeesus kutsui luokseen pienen lapsen asettaen hänet joukon keskelle ja sanoi: ”Totisesti: ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, te ette pääse taivasten valtakuntaan. Se, joka nöyrtyy tämän lapsen kaltaiseksi, on suurin taivasten valtakunnassa. Katsokaa, ettette halveksi yhtäkään näistä vähäisistä. Sillä minä sanon teille: heidän enkelinsä saavat taivaissa joka hetki katsella minun taivaallisen Isäni kasvoja.” (Matteuksen evankeliumi 18. luku)
Jeesus, historian profeetta, otti pienen lapsen uskon sekä yliluonnollisen hyvyyden ja todellisuuden esikuvaksi.