Baños de la Hedionda de Casares – Espacio Natural. Mikä ainutlaatuinen paikka .
Täällä yhdistyy roomalaisen historia, terapeuttiset rikkivedet ja kaunis lehtevä luonnonympäristö. Löydät tämän luonnon salaisen paikan läheltä Esteponan kaupunkia.


Baños de la Hedionda juontaa juurensa roomalaiseen aikaan, ja legendan mukaan Julius Caesar käytti näitä rikkipitoisia vesiä parantaakseen ihosairautensa vuonna 61 eKr.
Myöhemmin arabit uudistivat rakennetta, laajentaen sen muureja ja vesikanavia. Nykyinen rakennus on peräisin 1600-luvulta.

Kävelet jonkun matkaa hiekkatietä, laskeudut alas laaksoon ja olet perillä. Kallioiden sisällä on kylpylä ja luolia, joissa erikoinen terveysvesi virtaa.
Suositeltua on olla otsalamppu, sillä kylpylässä on pimeää. Se on ainoastaan luonnon tilassa oleva paikka. Pukeutumispaikka on toki rakennettu, muttei siinä ole intiimisuojaa, joten pyyhkeen takana saat vaihdettua vaatteesi.
Vesi on rikkipitoista, vihreää ja voimakkaan tuoksuista. Hedionda = haiseva, nimi tulee siitä. Rikki itsessään antaa vedelle sen tunnusomaisen, hieman mädäntyneelle kananmunalle vivahtavan hajun.
Mineraalikylvyn sanotaan auttavan iho-ongelmissa, kuten psoriasiksessa ja ekseemassa, sekä lievittää ja parantaa verenkiertoa. Rikki on tulehdusta ehkäisevä, antiseptinen ja hyväksi iholle, nivelille, lihaksille ja hengitysteille.

Suositus on olla mineraalivedessä noin puoli tuntia. Sen jälkeen olosi on hyvin raukea ja rentoutunut.
Rikkipitoinen mineraalivesi syntyy maan uumenissa, missä pohjavesi kulkee kivikerrosten läpi ja rikastuu mineraaleilla, kuten rikillä, raudalla, magnesiumilla ja muilla alkuaineilla.
Rikkiä esiintyy erityisesti alueilla, joilla on ollut tai yhä on vulkaanista toimintaa tai geotermistä aktiivisuutta – siksi monet rikkipitoiset lähteet sijaitsevat vuoristoisilla tai geologisesti aktiivisilla seuduilla.

Espanjassa on useita muitakin luonnon keskellä sijaitsevia termisiä lähteitä ja kivennäisvesikylpypaikkoja, joissa vesi pulppuaa suoraan maasta lämpimänä ja mineraalirikkaana.

Muita vastaavia paikkoja ovat
- Balneario de Archena Murciassa. Vesi virtaa luonnosta 52 ºC asteisena ja on erityisen hyvä reumaattisiin vaivoihin ja iho-ongelmiin.
- Termas de Outariz, Ourense, Galiciasa. Galicia on tunnettu useista kuumista lähteistään, ja Ourensen kaupunki on kuin luonnollinen kylpyläalue.
- Montanejos, Castellón, Valenciassa. Luonnonlähde vuorten keskellä, jonka vesi pysyy 25 ºC-asteisena ympäri vuoden.
- Alhama de Granada, Andalusiassa. Nimensäkin mukaan (“al-hamma” = kylpylä arabiaksi) alueella on pitkä historia kuumien lähteiden käytöstä.
Jos matkustat Espanjaan ja kaipaat paikkaa, jossa keho ja mieli saavat rauhan, etsi kartalta terminen lähde – fuente termal, balneario natural tai aguas sulfurosas.
Käy istumaan, sulje silmät ja anna elämän eliksiirin tehdä tehtävänsä.

Tällä vierailemallamme alueella on useita vaellusreittejäkin, kuten Canuto de la Utrera. Se on tunnettu karstimuodostelmistaan ja arkeologisista kohteistaan, luolista ja kivikauden asuinpaikoista.
Niin kaunista. Kuin koskematonta.
Maailmassamme on vielä paikkoja, joissa maa hengittää lämpimänä, ja vesi nousee esiin kuin vanha viisas, tarjoillen tarinoita ja lempeää voimaa.
Näissä paikoissa mieli pysähtyy – ei vain levähtääkseen, vaan saadakseen luonnon hoivaa.

Parantava vesi, joka haisee elämältä. Niin ne sanoivat. Aluksi haju otti kyllä pistävästi nenään.
Tuo maan syvyydestä kumpuava rikin aromi on tuoksu voimasta.
Se kertoo, että vesi on täynnä elämää.
Tiedät, että tämä vesi on kulkenut vuosituhansia maan läpi, kerännyt itseensä rikkoutuneen kiven mineraalit ja purkautunut esiin juuri tähän, sinun kehosi kohdalle.

Nämä paikat ovat ikivanhoja kohtauspaikkoja ihmiselle ja luonnolle, kivulle ja toivolle, vanhalle ja uudelle alulle. Eliksiiriä, jota ei pulloteta.

Meidän aikanamme hyvinvointia haetaan usein purkeista ja ohjeista. Elämän eliksiiri löytyy kuitenkin juuri sieltä, mistä se on aina virrannut. Sitä ei voi pullottaa, mutta sen voi kokea.
Parantuminenkaan ei aina tarkoita suuria tekoja – joskus se on vain pysähtymistä, lepäämistä ja veden hyväksymistä. Veden, joka on ollut täällä kauemmin kuin me, ja joka tietää, miten hiljaisuuskin voi hoitaa.
Tuo elävä vesi.

On todellakin olemassa vettä, joka sammuttaa janon. Ja on olemassa vettä, joka herättää, parantaa, luo uutta.
Elävä vesi ei ole vain nestettä – se on kokemus, muutos. Se on vesi, joka virtaa ihmisen läpi niin kuin aika, niin kuin tarina, joka ei ole vielä päättynyt.
Se pesee pois sen, mikä on vanhaa, raskasta ja kulunutta, ja jättää jälkeensä jotakin, joka tuntuu kevyemmältä. Uudelta.
Elävä vesi on pyhää. Se on kahden välissä – entisen ja tulevan, väsymyksen ja voiman, rikkinäisyyden ja eheän.
Juuri sitä tarvitset!

Joskus elävä vesi ei anna heti vastauksia. Se ei huuda, se ei kiirehdi. Se vain on. Se virtaa hiljaa ympärillesi ja lävitsesi sanoo: tässä olet, ja se riittää nyt.
Ja juuri siinä – vedessä viipyvässä hiljaisuudessa – alkaa jokin palautua ja puhdistua.
Vesi hoitaa.

Ehkä sinäkin kaipaat sellaista vettä. Vettä joka tuo elämää kaikkialle sinuun.
Elävää vettä, jota juodessa ei enää koskaan janoa.
Vettä, joka ei vain pese sinua puhtaaksi ulkoa, vaan huuhtoo pois vanhat sanat, väärät painot, väsyneet ajatukset.
Elävä vesi ei muuta sinua toiseksi – se tekee sinut sinuksi. Vapaaksi.

Voit tulla myös tuon veden lähteeksi, joka kumpuaa ja pulppuaa ihanasti elämää. Tämä sydämen uudistuminen tuo elämään pysyvän tyydytyksen ja kestävän voiman.
Elävä vesi on suhde.
Johanneksen evankeliumi 4:13-14, 7:37-39