Lähtiessäsi teet luopumista. Lähtiessä kotimaasta, on mietittävä mitä ottaa mukaan ja mistä luopuu.
Muuttaessani toiseen maahan yksi harmillinen asia oli jättää kirjasto. Ja tuo pieni huoneeni täynnä kirjoja. Kokoelma ikuisuutta, tuoreutta ja ajattomuutta. Täällä uudessa kodissa on vain espanjankielisiä kirjoja. Niihin en vielä kykene. Enkä ole vielä tottunut sähköisten kirjojen makuun. Pidän paperista kirjaa terveellisempänä, koska sen vaikutus minuun on voimakkaampi. E-kirjoista puuttuu tietty aistikokemus ja se jää jotenkin latteammaksi. Toki löysin täällä suomalaiselta koulutuskeskukselta pari suomalaista kirjaa vierotusoireisiin. 🙂

Miten mahtava onkaan se kirja, joka menee ihmisen tajuntaan. Josta yhä uudelleen ja uudelleen on löydettävissä yksityiskohtia. Teos, joka saa sinut nauramaan, itkemään ja muuttumaan. Kirjat tekevät näkymättömän näkyväksi meissä. Joskus lukukokemus on niin vaikuttava, että se muuttaa koko elämän. Minulle on käynyt niin. Usein. Se muuttaa suhtautumistani. Ajatteluani. Tunteitani. Toimintaani.
Sanoilla on vallassaan elämä ja kuolema.

On niin totta, että sanat, joita puhumme, kirjoitamme, kuulemme ja luemme vaikuttavat meihin. Siksi ei ole yhdentekevää, mitä kuuntelemme ja mitä puhumme.
Jokainen muistaa kouluajoilta sanoja, jotka lausuttiin lannistamaan tai kannustamaan. Jokainen on kokenut sanojen ikuisen muiston, kuinka ne vaikuttivat uskomuksiimme itsestämme ja käsityksiin asioista, siinä missä myös valintoihin ja todellisuuteemme. Siksi on äärimmäisen tärkeää asettaa vartija huulille ja suojelija sydämen korville. Se on askel kohden voimakasta sisäistä hyvinvointia.

Voimme imeä niin huomaamamattamme mediasta, uutisista, lauluista ja ympäriltämme sanoja, jotka tuhoavat meissä luottamusta tai tyytyväisyyttä elämään. Voimme myös valita kuulla rohkaisevia sanoja, säveliä jotka nostavat meidän mielemme ja antavat rohkeuden uuteen. Monet asiat saavat alkunsa sanoista. Uskallan sanoa, että kaikki.
Sanojen mahtia ei pidä vähätellä.
Se, mitä luet silloin, kun sinun ei tarvitse lukea, määrää sen, mikä sinusta tulee silloin, kun et voi sille mitään.
-kirjailija Oscar Wilde, 1854-1900
Siksi olen rakastunut kirjoihin, joissa on elämä. Kirjoihin, jotka muuttavat elämää.

Kuulin, että espanjalaiset lukevat paljon. Täällä jopa yli 70% väestöstä lukee päivittäin kirjaa. Se on nähtävissäkin. Ja täällä on kuulemma elossa monia legendaarisia tarinoita lukukokemuksista.
Etsin, olisiko Suomesta vastaavaa tietoa ja löysin joitain kirjaston tilastoja. Niissä mainittiin että noin 13% Suomen kansalaisista lukee säännöllisesti. Myös kirjojen myynti on romahtanut Suomessa valtavasti. Jos tämä on totta, niin aika surullista. Kirjat ja lukeminen on kuitenkin yksi yhteisöllisyyttä vahvistava muoto. Se vie ihmistä syvemmälle itseensä ja syvemmälle toisiin.

Lähtiessä on luovuttava. On valittava, mitä otat mukaan, muu kaikki jää. Jätin muun muassa kaikki kirjat. Mutta oi, tänään sain aamupalaksi sanoja. Minulle oli kirjoitettu viesti. Se tuntui lumoavalta ja täyteläiseltä, kuin kirjalta. Sanoissa on voimaa!